Sunday, September 6, 2009

Kempen Hari Merdeka&Wabak H1N1


Pergerakan Pemuda UMNO bersama Putera Putrajaya di bawah Unit Keselamatan telah menganjurkan Kempen Kesedaran mengenai kemerdekaan dan wabak H1N1 pada 1 Ramadhan yang lalu. Kempen ini telah mendapat liputan dan telah dimuatkan di dalam Akhbar Sinar pada 26 Ogos 2009 (m/s 22)

Kibaran Jalur Gemilang mampu menjadi pembangkit semangat kemerdekaan bagi masyarakat dalam usaha menghayati sambutannya yang ke 52. Menyedari perkara tersebut, Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Putrajaya mengambil inisiatif menyemarakkan lagi semangat sambutan kemerdekaan tahun ini dengan mengedarkan Jalur Gemilang kepada orang ramai secara percuma. Program yang dianjurkan itu bertujuan menyemarakkan sambutan kemerdekaan dalam kalangan warga Putrajaya untuk dihayati, sebagai lambang patriotisme menjadi anak Malaysia. “Kita mengambil kesempatan sebagai pemimpin golongan belia di kawasan ini, kita merasa terpanggil untuk menjadi penggerak kepada masyarakat setempat agar turut sama mengibarkan Jalur Gemilang sebagai kemegahan atas kemerdekaan yang kita kecapi sejak 52 tahun lalu,” katanya.

Menurutnya lagi, semangat merdeka perlu terus disemai bagi memberi kesedaran kepada anggota masyarakat akan betapa payahnya perjuangan menjadi Negara yang bebas dari sebarang unsur-unsur penjajahan.

Sementara itu pada majlis yang sama, Putera Putrajaya turut mengedarkan sejumlah 400 unit topeng mulut dan risalah mengenai wabak Influenza A (H1N1) kepada pengunjung dan peniaga di bazaar Ramadan Putrajaya dalam usaha menangkis serangan penyakit berkenaan yang menjadi kebimbangan masyarakat pada hari ini.

“Pada hari ini menunjukkan penularan wabak H1N1 berada pada tahap yang membimbangkan, namun jika diperhatikan, bilangan mereka yang memakai topeng mulut sebagai langkah pencegahan jangkitan adalah terlalu sedikit. Situasi ini adalah kritikal kerana saban hari bilangan mereka yang menjadi mangsa kian bertambah dari sehari ke sehari, namun agak membimbangkan kerana golongan yang prihatin memakai topeng mulut semasa berada di tempat terbuka adalah sangat minima,”katanya.

Dalam pada itu hadir sama menyempurnakan program tersebut ialah Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Putrajaya, Y.Bhg Datuk Ahmad Zaki Zahid..

Tahniah kepada Pemuda & Putera Putrajaya