Saturday, September 12, 2009

Memorandum Bantah


Pemuda UMNO serah memorandum bantah

KUALA LUMPUR 11 Sept,-Seramai 20 ahli Pergerakan Pemuda UMNO hari ini menyerahkan memorandum bantahan kepada Kedutaan Indonesia berhubung tindakan anti-Malaysia segelintir rakyat di negara mereka, baru-baru ini.

Mereka berarak ke Pejabat Kedutaan Indonesia di Jalan Tun razak kira-kira pukul 4.30 petang dengan membawa beberapa kain rentang, antaranya bertulis: ‘Mana Pergi Budi Bahasa Rumpun Yang Sama’ dan ‘Jalur Gemilang Maruah Kami’.

Pengerusi Biro Perhubungan Antarabangsa Pemuda UMNO, Datuk Ahmad Zaki Zahid yang mengetuai perarakan itu kemudain menyerahkan memorandum tersebut kepada Kaunselor Menteri Penerangan, Sosial dan Budaya Indonesia, Widyarka Ryananta.

Menurut Datuk Ahmad Zaki, dalam pertemuan itu, Pemuda UMNO meminta Indonesia mengambil tindakan tegas terhadap anasir-anasir yang cuba mengeruhkan hubungan antara kedua-dua Negara.

“Selain itu, pihak media Indonesia juga diminta agar lebih bertanggungjawab dan tidak mensensasikan isu kecil sehingga menjadi besar. Pemuda UMNO melalui memorandum itu juga meminta hubungan istimewa kedua-dua buah Negara terus diperkasakan dalam memacu kemakmuran dan ekonomi serantau,”katanya.

(akhbar Utusan Malaysia,Sabtu 12 Sept.2009, muka surat 27)