Monday, December 16, 2013

BUKTI: GLC ingkar dan TIDAK berjiwa Melayu!!! @NajibRazak @Khairykj @razlanrafii @putrajaya_13 #GLC


Apa hal stesen minyak Petronas Bertam, Kepala Batas lebih mengutamakan bahasa Cina berbanding bahasa Kebangsaan, bahasa Melayu?

Di mana letaknya kepentingan bahasa Melayu di mata pengurusan Petronas !!


Apa lagi kerajaan Malaysia nak tunggu? Ambil tindakanlah. Jangan sampai Petronas diterbalikkan pula lepas ini. Hari tu ketika Perhimpunan Agong UMNO di Dewan PWTC, KP Batu, Sdr.Gulam dan 'sound' Petronas ni dan sebenarnya ramai juga perwakilan lain termasuklah YB @Khairykj sendiri dah tegur syarikat2 GLC yang p**dek mcm ni supaya sedar bahawa GLC adalah syarikat yang berkaitan dengan Kerajaan. Jadi kenapa harus ingkar atau buat pekak je??Kekesalan ini dinyatakan sendiri oleh Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican yang melihat sebuah syarikat GLC milik kerajaan Malaysia gagal mengikuti keutamaan kepada bahasa rasmi negara.

Untuk info lebih 70% penduduk dalam Parlimen Kepala Batas merupakan bangsa Melayu dan kaum-kaum lain hanya merangkumi 30% sahaja. So apahal sibuk nak letak signboard berbahasa Cina kat Petronas?

Saya percaya ini bukanlah kehendak pengusaha tetapi ianya adalah kehendak dan paksa rela dari pihak pengurusan Petronas sendiri. Pengusaha terpaksa akur jika tidak mungkin ada la perkara yang tak enak diperolehi kelak.

Memang benar, bukan menjadi tanggungjawab Petronas untuk menjaga kepentingan bahasa Melayu tetapi sebagai sebuah syarikat GLC, priority bahasa Kebangsaan tu harus diutamakan. Melainkan kalau signboard dalam bahasa Cina ni diletakkan di stesen Petronas di China atau sebagainya.

Sejak kemasukan Omar Ong ke dalam Petronas, pelbagai perkara yang telah membuatkan orang Melayu terutamanya terasa hati dengan pentadbiran yang kononnya diyakini akan memberi 'nafas baru' kepada Petronas.

Hakikatnya ramai pengusaha-pengusaha kecil yang sebelum ini diberi ruang untuk memasarkan produk-produk Industri Kecil Sederhana (IKS) mereka di dalam kedai Mesra Petronas seluruh negara telah ditamatkan peluang perniagaan mereka.

Jika dahulu ada kedai Mesra memberi peluang orang Melayu membuat nasi lemak dan memasarkan di dalam kedai Mesra tetapi hari ini, semuanya diubah dan kebanyakkannya diedarkan sendiri oleh syarikat milik orang Cina.

p/s:  Pak2 Menteri jgn jadi kayu tunggul!  Hari tu dlm Perhimpunan Agung UMNO ramai perwakilan negeri dh maklum ttg hal ini.. So apa lagi?? JANGAN RETORIK SEMATA2!!!