Thursday, November 8, 2012

@n_izzah Baru Belajar Merangkak, Tolonglah Kasihankan Dia

Semuanya gara² jam Omega, kalo dari dulu berterus terang kan senang. Mesti tak jadi macam ni.

Ibu mana yang tidak sayangkan anak lebih-lebih lagi bila anak itu dihentam teruk akibat perbuatannya sendiri. Itulah yang terjadi kepada Presiden PKR, Wan Azizah Wan Ismail, ibu kepada Nurul Izzah bila mana ramai rakyat Malaysia mengutuk dan menghentam anaknya itu akibat keceluparan mulutnya yang langsung tidak melihat sensiviti masyarakat Malaysia.


“Kasihan Izzah. Sabarlah ye nak...” Dia mengusap-usap gambar Nurul Izzah yang tersiar di muka hadapan Sinar Harian.

Nurul Izzah yang menyertai forum bertajuk: Negara Islam, Versi Mana: Siapa Bertanggungjawab anjuran Oriental Hearts and Mind Study Institute (OHMSI) yang telah diadakan di Subang Jaya, Selangor. Nurul Izzah dalam kenyataannya telah mengatakan “Apabila anda bertanya saya, tiada paksaan dalam beragama... mengapa sesetengah pihak rasa bersalah, perkara ini (kebebasan beragama) hanya terpakai kepada orang bukan Melayu, sepatutnya diguna pakai secara sama rata.”

Akibatnya umat Islam di Malaysia termasuk mereka yang arif dalam agama menganggap kenyataan Nurul Izzah itu bersifat menghasut. Ramai juga golongan agama termasuk mereka yang bekas-bekas ahli PAS yang berpengalaman dalam agama meminta anak Wan Azizah itu mengucap dua kalimah syahadah.

Difahamkan Nurul Izzah telah menghubungi bekas mufti Perlis Dr Asri berhubung kenyataannya itu. Seperti mana diketahui Dr. Asri yang berfahaman Islam ‘wahbi’ menganggap kenyataan Nurul Izzah itu tidak bercanggah dengan Islam.

"Saya memang sedih apabila kontroversi ini timbul. Naluri keibuan saya terasa dijerut. "Anak saya dituduh menggalakkan murtad! Satu tuduhan berat!"

Bagaimanapun, kenyataan Wan Azizah itu hanyalah naluri seorang ibu. Bagaimana pula dengan naluri anak seperti Nurul Izzah dalam membuat kenyataan sedemikian? Apakah Nurul Izzah terbayang wajah ibunya atau Anwar Ibrahim ketika membuat kenyataan itu? Akibat daripada perasaan mahu menakluk Putrajaya, Nurul Izzah dan pemimpin Pakatan Pembangkang akan melakukan apa saja termasuklah menghasut rakyat Malaysia.

Wan Azizah berasakan inilah kecaman dan kontroversi paling berat yang mereka sekeluarga hadapi apabila mengaitkannya dengan sentimen keagamaan. Malah, kontroversi melibatkan suaminya dalam skandal kes liwat (sodomi) dan khalwat bersama Chinadoll serta sepanjang pemecatan Anwar Ibrahim daripada Timbalan Perdana Menteri dianggap tidak berat.

Kasihan Wan Azizah, tidak serik-serik malang yang menimpa dirinya. Dahulu Anwar Ibrahim dan kini anaknya pula Nurul Izzah. Itulah padahnya apabila bercakap bohong pasal jam Omega yang hingga sekarang ini gagal dijumpai walaupun pernah dalam kenyataan akhbar bahawa jam Omega itu disimpan mereka.

Allah Maha Besar Lagi Maha Mengetahui.